پایان نامه کارشناسی رشته مدیریت و گردشگری با عنوان مدیریت بخش عمومی (اداره جهانگردی)

 
مقدمه
واژه بخش عمومی تمام حیطه سازمان های عمومی را از وزارتخانه های دولتی ملی و شعب آن گرفته تا موسسات بازرگانی دولتی و بخش های جهانگردی حکومت محلی شامل می گردد .همان گونه که جهانگردی مانند بخش عمومی یک صنعت بی نهایت گوناگون و پیچیده است ، بخش عمومی نیز با حیطه وسیعی از سازمان ها با تنوع زیاد بوده که به یکدیگر با ارتباطات و ساختارهای پیچیده متصل هستند . در این مطالعه ، مدیریت بخش عمومی مشابه واژه قدیمی تر مدیریت دولتی بوده و برای مدیریت یا اداره کل بخش عمومی در سطوح ملی‌، ایالتی و محلی بکار می رود. تعاریف متعددی وجود دارند که می توان به این دو واژه و واژه بوروکراسی منتسب نمود. معانی جدیدی همواره به منزله جنبه های متفاوت مدیریت برای تاکید مدیریت اضافه می شوند . لیکن تعاریف همگی مربوط به انجام وظایف بخش دولتی با مسئولیت آن برای خدمت به منافع عمومی بوده و جهت دستیابی به اهداف عمومی مورد استفاده قرار می گیرد .
 
مدیریت عمومی در قالب مفهوم گسترده آن مورد استفاده قرار می گیرد که در برگیرنده اداره جهانگردی است که بخودی خود یک صنعت با تنوع انبوه از فعالیت هاست . خذمتگزاران دولتی یا خدمتگزاران شهری مامورینی هستند که مستقیماً به دولت خدمت ارائه می نمایند ؛ آنها مامورین آژانس های قانونی نظیر هیئت های جهانگردی ملی ، خدمتگزاران شهری نمی باشند ، لیکن متصدیانی هستند که توسط یک سازمان در بخش دولتی بکارگرفته می شوند . اینکه آیا مدیریت عمومی یک برخورد اجرایی سنتی تر یا یک برخورد مدیریتی را برای جهانگردی بر می گزیند ، اغلب بستگی به قدرت و عوامل سیاسی در نظام و گرایش مدیریتی کنونی دارد . همان طوری که مکین تاش و دیگران بیان می کنند :
 
برخورد مدیریتی به صورت بنگاه محور( اقتصاد خرد ) بوده که بر فعالیت های مدیریتی لازم جهت اداره یک موسسه جهانگردی نظیر برنامه ریزی ، تحقیق ، قیمت گذاری ، تبلیغ ، کنترل و امثال هم متمرکز می شود . تغییر تولیدات ، تغییر نهادها ، تغییرات جامعه بدان معنی است که اهداف مدیریتی و ورش ها بایستی باتغییرات طبیق یابند تا بتوانند با محیط جهانکردی همساز شوند .
 
به هر حال این مطالعه نگرش وسیع تریاز مسئولیت ها و فعالیت های مدیریت بخش عمومی را بعهده دارد .مدیران سعی در حصول اهداف جهانگردی خواهند نمود و برای دستیابی به تقاضاهای بازار تغییراتی را ایجاد می نمایند ،لیکن آنها فراسوی بازار جهت خدمت به جامعه و پی گیری اصول بخش عمومی حرکت خواهند نمود مدیران بایستی در محدوده محیط سیاسی و صنعتی با روابط قدرتی آن وعوامل رسمی و غیر رسمی مدیریت نمایند .
 
 
کلمات کلیدی:

مدیریت متمرکز

مدیریت بخش عمومی

نظام سیاست گذاری جهانگردی

مدیریت بخش دولتی و خصوصی

 
 
محیط سیاسی و اصول
دولت ها حافظان قانونی قدرت در نظام سیاسی بوده و مسئول سیاست گذاری و ایجاد خطوط راهبردی می باشند . مدیریت بخش عمومی بایستی در چارچوب قانون اساسی ، محیط قانونی و سیاسی وضع شده توسط دولت های فعالیت می نمایند.در اینجا بیان چند مطلب قابل طرح می باشد:
 
یکم ،دولت ها اشاره به نهادها و فرآیند هایی دارند که به موجب آن جوامع تصمیماتی را اتخاذ و اجرا نموده که بر اعضای آنها وضع می شود . مدیریت بخش عمومی مسئول اداره اتخاذ  و اجرا نموده که بر اعضای آنها وضع می شود .مدیریت بخش عمومی مسئول اداره سازمان جهت نیل به اهداف دولتی ، تنظیم و اجرای سیاست عمومی می باشد .دوم ، سیاست عمومی یک گزینه هدف مندی است که توسط یک آفرین یا مجموعه ای از نقش آفرینان در برخورد با مساله یا موضوع ذیربط دنبال می شود.
 
مدیریت بایستی در محدوده یک نظام سیاسی خواه در سطح بین المللی ، ملی یا حکومت محلی فعالیت نماید . تصمیمات درمورد جهانگردی در زمینه نظام سیاسی اتخاذ می شود . یک نظام سیاسی می تواند لیبرال ، دمکراتیک یادیکتاتوری باشد ، ممکن استاز لحاظ سیاسی چپ یا راست باشد ، لیکن در عمل تمام انواع رژیم ها جهانگردی را حمایت یا ضمانت نموده اند . اعتقادات ایدئولوژیکی و فلسفی حاکم و ارزش های نظام سیاسی میزان مداخله دولت را در نظام اقتصادی تعیین می کند . با توجه به میزان نقش بخش ، خصوصی ، حمایت و امکانات مالی در اختیار جهانگردی قرار خواهد گرفت .
 
سوم ، نظام سیاسی یک الگوی پیوسته روابط انسانی استکه به مقدار زیادی در بر گیرنده قدرت ، قانون یا اقتدار است .
 
 
 
فهرست مطالب
 

فصل اول :مدیریت بخش دولتی و جهانگردی 

بخش عمومی چیست و محیط آن کدام است .
اصول مدیریت بخش عمومی
بوروکراسی نوع ایده آل وبر.
عوامل مهم جهت مدیریت بخش عمومی جهانگردی 
آنچه در عمل اتفاق می افتد و تغییرات اخیر 
 

فصل دوم:مدیریت متمرکز

چرا دولت ها در مدیریت جهانگردی متمرکز مشارکت می نمایند .
چگونه نظام سیاست گذاری جهانگردی اداره می شود .
نتایج در نظامی همچون انگشتان چگونه است .
 

فصل سوم:مدیریت متمرکز

اجرا و دشواری ها
حکومتهای مرکزی ایالتی و سازمانهای قانونی
دولتهای مرکزی و ایالتی
سازمانهای قانونی: سازمانهای جهانگردی ملّی
قدرت، مالیه، وظایف، مسایل و برنامه ریزی
 

فصل چهارم:مدیریت در سطح محلی

چرا دولت های محلی مهم بوده و مسئولیت آنها چیست.
مشاركت كنندگان مهم چه كسانی هستند.
چگونه مدیریت بخش عمومی در سطح محلی جهانگردی را اداره می كند.
نتایج حاصل از مدیریت بخش عمومی در سطح محلی چیست.
 
 

فصل پنجم:مدیریت بخش دولتی و خصوصی

چرا رابطه بین بخش دولتی و خصوصی بسیار مهم است.
افراد و سازمان های دخیل چه كسانی بوده و تنوع آنها به چه صورت است.
چطور ارتباطات بین بخش های دولتی و خصوصی مدیریت می شود.
عمل و اجر چه هستند
 
فصل ششم:نتیجه گیری و آینده