هدف از این تحقیق بررسی کتابخانه دیجیتالی و انواع دیدگاه های مرتبط با آن با فرمت docx در قالب 66 صفحه ورد بصورت کامل و جامع و با قابلیت ویرایش می باشد

 

 

 

فهرست مطالب

مقدمه

2-2-1. تاریخچه روند فن­آوری اطلاعات در کتابخانه

2-2-2. تعاریف کتابخانه دیجیتالی

2-2-3. چرا کتابخانه دیجیتالی؟

2-2-4. اهداف کتابخانه دیجیتالی

2-2-5.کتابداران در کتابخانه­های دیجیتالی

2-2-6. انواع دیدگاه ها در مورد کتابخانه دیجیتال

2-2-7.ویژگی­های کتابخانه­های دیجیتالی

2-2-8. مزایای کتابخانه­های دیجیتالی

2-2-9. خدمات کتابخانه­های دیجیتالی

2-2-10. مجموعه­سازی و توسعه منابع اطلاعاتی در کتابخانه­های دیجیتالی

2-2- 11. مواد اطلاعاتی کتابخانه دیجیتالی

2-2-12. علل گرایش به کتابخانه­های دیجیتالی

2-2-13. چالش­ها در حوزه کتابخانه­های دیجیتالی

2-2-14. اصول و پایه­های ایجاد کتابخانه­­های دیجیتالی

2-2-15. مدیریت کتابخانه های دیجیتال

2-2-16. سخت­افزارها و نرم­افزارهای مورد نیاز کتابخانه دیجیتالی

2-2-17. استانداردها در کتابخانه­های دیجیتالی

2-2-18. هزینه و مسایل مالی کتابخانه­های دیجیتالی

2-2-19. مدیریت کتابخانه­های دیجیتالی

2-2-20. معرفی برخی از کتابخانه­های دیجیتالی معروف جهان و ایران

2-3. پیشینه پژوهش

منابع 

 

 

 

بسیاری از سازمان­ها و موسسات کتابخانه دیجیتالی ایجادکرده­اند یا در حال برنامه­ریزی هستند. حضور در دنیای جدید نیازمند آگاهی از شرایط و ویژگی­های جدید دارد و این آگاهی جز با مطالعه در این حوزه امکان پذیر نیست. کتابخانه­ها در حرکت به­سوی دنیای دیجیتال، علاوه بر رقابت با رقبای جدید، باید در اندیشه رسالت وجودی خود که همان حفظ میراث بشری- که در دنیای دیجیتال علاوه بر میراث مکتوب، میراث دیجیتال را نیز در برمی­گیرد - و ارایه خدمات فرهنگی به جامعه کاربران باشند.کتابخانه­ها در حرکت به­سوی دنیای دیجیتال با چالش­های حقوقی، فنی، نیروی انسانی متخصص، شبکه­های ارتباطی، مدیریتی و غیره مواجه اند که باید پیش از آغاز فعالیت­شان، در  مسیر  رفع این چالش­ها حرکت کنند.

 

 

 

  مفهوم کتابخانه­های دیجیتال اولین بار در سال 1940، توسط بوش وانه وار در مورد سیستم می­ماکس بصورت شفاف تعریف شد. سیستم می­ماکس یک کتابخانه دیجیتال مربوط به آینده بود، در این سیستم چنین تصور می­شد که یک فرد می­تواند همه کتاب­ها، دفاتر و ارتباطاتش را دریک دستگاه ذخیره کند (نبوی، 1387). ایجاد کتابخانه دیجیتالی مستلزم دسترسی به متن کامل منابع اطلاعاتی در قالب کامپیوتری است و این اطلاعات می­تواند تنها نوشتاری نباشد(فاکس، 1995). یک کتابخانه دیجیتالی از تعداد زیادی رایانه تشکیل شده که به وسیله یک شبکه متصل شده­اند. مهم ترین شبکه اینترنت است که به­وجود آمدن آن به عنوان یک شبکه قابل انعطاف، ارزان و جهانی عامل موثر در توسعه کتابخانه­های دیجیتالی شده است.

 

 

 

رایانه­های موجود در شبکه، سه عملکرد اصلی دارند: کمک به کاربران برای ارتباط با کتابخانه، ذخیره منظم اطلاعات جهت نگهداری بلند مدت، خدمات جستجو و مکان یابی اطلاعات با ارایه فهرست­ها و نمایه ها(آرمز، 1381). مدیران در تصمیم­گیری کتابخانه نقش اساسی دارند و برای تصمیم­گیری آگاهانه در باب هر موضوع باید علاوه بر فراهم ساختن امکانات و تجهیزات سخت­افزاری و نرم­افزاری از اطلاعات تخصصی­مربوط به آن موضوع نیز آگاه باشند. مدیرانی که فاقد آگاهی، تخصص و نگرش مثبت باشند به راحتی نمی­توانند ابداعات و نوآوری­ها را ایجاد کنند (مظفرمقام،1387).